PROF.DR. CELAL TÜRER: ‘MODERN DÜNYADA METAFİZİĞİN ÖNEMİNİ UNUTTUK’

• BİRLİK VAKFI BURSA ŞUBESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘CUMA MECLİSİ’ KONFERANSLARININ BU HAFTA Kİ KONUĞU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF.DR. CELAL TÜRER OLDU.
  • BİRLİK VAKFI BURSA ŞUBESİ MERKEZ BİNASINDA GERÇEKLEŞEN KONFERANSTA KONUŞAN PROF.DR. CELAL TÜRER, KRİTİK ANALİTİK DÜŞÜNCE YAPISI VE MODERN DÜNYANIN İNSANOĞLUNA ETKİLERİNDEN BAHSETTİ.

Basın Bülteni – Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Cuma Meclisi konferansının bu hafta ki değerli konuğu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Celal Türer oldu. Yoğun katılımla gerçekleşen konferansta konuşan Türer, Kritik analitik düşünce yapısını ele alarak, modernlik ve geleneksellik kavramlarının insanoğlunu etkileyişi üzerine bilgiler verdi.

‘Okuduğumuz bir kitabı anlamak için Ne? Sorusunu sormak yerine Neden? Sorusunu sormamız gerekir.’

İnsanların okudukları kitapları anlamaları için, kitapta yazılı olan bilgileri öğrenmelerinin yeterli olmayacağını, kitapta ne yazıldığından ziyade o bilgilerin neden yazıldığını bilmeleri gerektiğini belirten Türer, ülkemizde eğitim sisteminin bu anlamda yetersiz olduğunu ve öğrencilere sadece içerik öğretildiğini, fakat donanımlı bireyler yetiştirmek isteniyorsa onlara sadece içerik bilgisi değil, bilgiyi sorgulayan nesillerin yetişmesinin gerektiğini ifade etti. Bu sayede insanoğlunun en temel vasfı olan düşünme unsurunu harekete geçireceğini belirten Türer, medeniyet varlığının bu şekilde geleceğe aktarılabileceğini belirtti.

‘Modern Dünya, bizlere metafiziğin önemini unutturdu’

İnsanların modern dünyada metafiziği unutmalarının başlıca sebeplerini sıralayan Türer, bunların içerisindeki en önemli sebebin modernliğin merkezinde nesnecilik olmasından dolayı unutulduğunu ifade etti. Ayrıca modern dünya ve geleneksellik arasında var olan değişiklikleri anlayabilmek için herşeyi elekten geçirmek gerektiğini söyleyen Türer, bunu yaparken herkesin eleştirel gözle bakması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Ruberu Public